Yogakurser

Allmän info

Kurser i Kundaliniyoga

Kundalini – Grund & stabilitet 12 ggr
måndagar 17:15-18:30 (Hanna)
Grunderna i yoga 7 ggr
ojämna tisdagar kl. 16:30-17:30 (Ina)
Kundalini för kropp & själ 12 ggr
tisdagar 18:00-19:15 (Hanna)

Hur fungerar Kundaliniyoga?
En Kundaliniyogaklass inleds med att sjunga ett mantra. Därefter utförs en sekvens förutbestämda positioner, så kallade kriyas, bestående av lugna eller snabba, repetitiva rörelser. Rörelserna kombineras med en andningsteknik som anses förstärka dess effekter. Klassen avslutas sedan med avslappning och meditation.

Målet med Kundaliniyoga är att skapa fullkomlig mental närvaro och medvetenhet genom att frigöra kundalinienergi från den nedre delen av kroppen. Genom att släppa blockeringar längs vägen ska sedan energin, prana, stiga upp genom hela kroppen.

Restorative yoga – Total vila 12 ggr

Måndagar 19:15-20:45 (Johanna)

Vad är Restorative yoga?
Restorative yoga är en meditativ och terapeutisk form av yoga som handlar om att slappna av och skapa återhämtning – fysiskt, mentalt och själsligt. Det engelska ordet restorative betyder just återhämtande på svenska. Restorative yoga går ut på att låta kropp och sinne få vila och återhämta sig och utförs genom mjuka, stilla och avslappnande positioner som ger maximal avlastning.

Även om restorative praktiseras i stillhet kan det vara utmanande att utföra då det inte alltid är lätt att slappna av och släppa kontrollen, särskilt när vi är stressade och har svårt för att komma ner i varv. Utmaningen blir då att stanna kvar i positionen och att tillåta kropp och sinne att gå in i viloläge även när motståndet finns där.

Yoga vid stress 12 ggr

Onsdagar 13:45-14:45 (Hanna)

Vad är yoga vid stress?
Yoga vid stress bygger på beprövad kroppsbaserad metod och yogaform som i Sverige kallas Traumaanpassad yoga (TAY). Obearbetad långvarig stress skapar en pågående stressrespons som leder till obalans i det autonoma och centrala nervsystemet. Yoga vid stress använder metoder som stärker dessa system, exempelvis olika yogapositioner, medveten närvaro. Varje pass är kopplat till ett tema och du får något att tänka på eller göra i din vardag mellan gångerna.

Kvällsyoga 12 ggr

Onsdagar 19:00-20:00 (Helen)

Vad är Kvällsyoga?
Kvällsyogan utgår ifrån mjuk Hathayoga, en lugn yogaform som strävar efter att du ska uppnå balans mellan kroppen och sinnet. En hjälp att förbereda dig inför nattens sömn. Hathayogan lockar med sina lugna och mjuka rörelser till en skön stund på mattan.

Snäll (medicinsk) yoga 12 ggr

Torsdagar 10:30-11:30 (Diana)

Mjukyoga & Gong 12 ggr

Torsdagar 17:45-19:00 (Lisa)

En inkännande, dynamisk yoga med mjuka inslag, där du får jobba igenom hela kroppen med hjälp av mjuka rörelser. Du vägleds i att röra dig i närvaro, tillsammans med andetaget, som ett sätt att stötta din yogaprocess.

Ljud har visat sig ha helande effekter för både kropp och sinne, och genom Gongens vibrationer kan mentala och fysiska blockeringar släppa. Upplevda vinster är bl.a. minskad stress, avkoppling, bättre sömn och minskad smärta.

Meditationsgrupp 12 ggr

Torsdagar 19:15-20:15 (Anna)

Yinyoga söndagskärlek 12 ggr

Söndagar 18:00-19:15 (Linda)

Vad är Yinyoga?
Yinyoga är en återhämtande och terapeutisk yogastil som handlar om att stilla kropp och sinne. Den är en motvikt till fysiskt krävande yogaformer.

Yinyoga kännetecknas av passiva positioner med en lätt, mjuk stretch, utförda i stillhet och medveten närvaro. Varje position hålls i minst 3-5 minuter vilket ger oss tid att lugna sinnet. I yinyogan vill vi komma åt kroppens fascia, bindväv, istället för musklerna. Detta uppnås genom att inte gå så djupt i stretchen och hålla positionen en längre stund. Stort fokus ligger på området runt höfter och ländrygg. Dessa är särskilt rika på bindväv och lagrar enligt yogafilosofin mycket fysiska såväl som emotionella spänningar.

Yinyoga passar alla. Med hjälp av olika hjälpmedel såsom filtar och bolster, kan du anpassa positionerna efter dina egna förutsättningar. När du har långvarig stelhet och smärtproblematik i kroppen, känner dig trött, överstimulerad, har humörsvängningar, mycket tankar som snurrar, känner ett behov av att fylla på med energi och/eller har för mycket energi.

Lunchvila – Yinyoga & Gong

Måndagar 13:00-13:30 (Hanna)
Drop-in i mån av plats som betalas och bokas genom Momoyoga.
Klicka här för att komma till bokningssidan)

Vad är Lunchvila _ Yinyoga & Gong?
En lugn och skön lunchvila med långa djupa andetag, några enkla yin positioner (passiv stretch) som aktiverar ditt lugn och ro system. Därefter vila till Gong som en hjälp att släppa på fysisk och känslomässig spänning. Alla kan delta.