Vad är Yoga?

Yoga: Att lära känna sig själv

Många tror att yoga bara handlar om avancerade fysiska positioner, helst utförda av personer med kroppar som gjorda av gummi. Men det fina är att yoga är så otroligt mycket mer – de fysiska positionerna är bara en del, och de behöver inte vara avancerade alls.

Yoga är en uråldrig tradition som härstammar från Indien och består av olika system som tränar både sinne och kropp. Yogan innehåller många olika delar, bland annat andningsövningar (så kallade pranayama), fysiska positioner (så kallade asanas), olika meditationstekniker och avslappningsövningar. Inom själva yogan finns det mängder av inriktningar och yogaformer. I öst har man utövat yoga i tusentals år medan det är först på senare år som det fått ett uppsving här i väst.

I takt med högre prestationskrav, högre tempo och ett enormt informationsflöde tycks vi bli mer och mer medvetna om att det finns något att hämta i det där som tidigare setts som flummigt och konstigt.

Syftet med yoga
Yoga handlar kort och gott om att lugna hjärnan och sinnet genom olika tekniker. Syftet är att skapa inre ro, minska stress och släppa spänningar i kroppen. Yogan kan hjälpa oss att skapa en medvetenhet för att bli närvarande i nuet, med alla sinnen fokuserade. Vi övar upp vårt tålamod, blir mer lyhörda för oss själva och andra och kan bygga upp en inre trygghet. Det gäller att testa sig fram, lyssna inåt och gå på magkänslan. Med detta sagt är yoga självklart utmanande på många sätt, precis som det ska vara. Vi behöver utmaningar i livet för att växa och utvecklas. Det gäller bara att ta oss an dem med ett öppet sinne.

Källa: Vad är yoga? | YOGOBE

.

Yoga och forskning

Forskning tyder på att yogabaserad träning kan hjälpa till att:

  • Förbättra allmän hälsa: lindra stress, stödja goda hälsovanor, förbättra mental hälsa, sömn och balans.
  • Lindra smärta och förbättra funktion i rygg och nacke.
  • Lindra klimakteriesymptom.
  • Hantera ångest eller depressiva symtom i samband med svåra livssituationer. Däremot inte diagnostiserade psykiska tillstånd, t.ex. ångest, depression eller posttraumatisk stresstörning (PTSD).
  • Ändra livsstil: t.ex. sluta röka och gå ner i vikt.
  • Hantera symtom och förbättra livskvalitén för personer med kroniska sjukdomar.

Källa: The National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH)

Läs mer: Yogans hälsoeffekter – vad säger forskningen? | Idrottsforskning.se

Andas in … Andas ut.

Yoga Andrum